Incheierea proiectului “Energy-efficient SMEs”
Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) în parteneriat cu SME Norway (Norvegia) a implementat în perioada 1 iunie- 31 decembrie 2023 proiectul “Energy-efficient SMEs”.
Principalele obiective ale proiectului au fost reprezentate de creșterea conștientizării cu privire la importanța eficienței energetice și a energiei regenerabile prin informarea unui număr considerabil de persoane și reprezentanți ai IMM-urilor, creșterea cunoștințelor privind legislația și programele pentru IMM-uri din domeniul energetic și identificarea instrumentelor de calcul al consumului de energie și a modalităților de minimizare a acestuia în cadrul unui IMM.
Au fost realizate 6 activități principale care au condus la indeplinirea urmatorilor indicatori:
- Realizarea unei campanii de conștientizare cu privire la energia regenerabilă, eficiența energetică și importanța acesteia care a atras peste 400 de persoane
- Organizarea a 3 conferințe de promovare a energiei regenerabile și a eficienței energetice pentru IMM-uri unde au participat peste 100 de persoane
- Realizarea unei analize / ghid „Cum să devii un IMM eficient energetic” carecuprinde pașii pe care trebuie să-i parcurgă un IMM pentru a deveni eficient energetic, legislația de urmat, programele dedicate energiei, conștientizarea consumului de energie, GHID transmis catre peste 200 IMM-uri
- Realizarea unei vizite de studiu în Norvegia pentru a identifica modalitatea în care este implementată eficiența energetică în IMM-urile din Norvegia
- Organizarea de traininguri pe tema energiei regenerabile și a eficienței energetice pentru 100 de persoane timp de 3 zile (Galati, Bucuresti, Ploiesti si Sibiu)
- Crearea unei platforme/aplicații pentru a calcula consumul de energie al unui IMM și în funcție de acesta pentru a indica ce trebuie făcut pentru a atinge un prag minim de eficiență energetică. Peste 30 de IMM-uri care au utilizat platforma pana la finalul proiectului prin completarea de chestionar, peste 90 de utilizatori inscrisi pe platforma.
“Energy-efficient SMEs”a beneficiat de un grant de 190508euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegia. Finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.
Informații de background:
Granturile SEE și Norvegia reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegia către o Europă verde, competitivă și favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și să consolideze relațiile bilaterale dintre țările donatoare și 15 UE țări din Europa Centrală și de Sud și din Țările Baltice. Cele trei țări donatoare să coopereze îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de granturi consecutive între 1994 și 2014.Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegia se ridică la 2,8 miliarde EUR.
Prioritățile pentru această perioadă sunt:
#1 Inovație, cercetare, educație și Competitivitate
#2 Incluziunea socială, angajarea tinerilor și reducerea sărăciei
#3 Mediu, energie, schimbări climatice și economie cu emisii reduse de carbon
#4 Cultură, societate civilă, bună guvernare și drepturi fundamentale
# 5 Justiție și afaceri interne
Eligibilitatea pentru Granturi reflectă criteriile stabilite pentru Fondul de Coeziune al UE destinat țărilor membre în care venitul național brut (VNB) pe locuitor este mai mic peste 90% din media UE.
Schema de granturi SEE și Norvegia constă din două mecanisme financiare. Granturile SEE sunt în comun finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, ale căror contribuțiile se bazează pe PIB-ul lor. Granturi pentru Norvegia sunt finanțate exclusiv de Norvegia.
EEA Grants: www.eeagrants.org
Norway Grants: www.norwaygrants.org